Dia mundial diabetis

Saps què Ă©s la diabetis? Sabies que moltes persones desconeixen que la pateixen fins que no se’ls diagnostica alguna de les seves complicacions?

Diabetis

La diabetis mellitus (DM) és una malaltia crònica d’origen metabòlic que es produeix quan l’organisme no absorbeix la glucosa que caldria. La glucosa és un sucre que les cèl·lules necessiten per donar energia al cos i així poder garantir el seu ple funcionament.

Quan no s’absorbeix aquesta glucosa del torrent sanguini, se’n produeix un excés, que s’anomena hiperglucèmia.

Hi ha diferents tipus de diabetis:

  • Diabetis mellitus tipus 1 (DM1): Apareix de forma brusca durant la infĂ ncia, adolescència i joventut; i cal tractar-la amb insulina des del moment en què Ă©s diagnosticada.
  • Diabetis mellitus tipus 2 (DM2): Acostuma a aparèixer a partir dels 40 anys i sol passar desapercebuda. EstĂ  associada al sedentarisme, l’obesitat, la hipertensiĂł arterial i d’altres alteracions dels greixos a la sang. D’entrada no cal administrar insulina; tot i que, a la llarga pot ser necessĂ ria.
  • Diabetis gestacional (DG): Apareix en dones embarassades que no pateixen diabetis. Al principi no dona sĂ­mptomes, però es detecta en l’analĂ­tica rutinĂ ria a embarassades.  Afecta aproximadament un 10% de les embarassades. Alguns factors que fan augmentar la incidència sĂłn una edat superior als 30 – 35 anys, l’obesitat, tenir antecedents de diabetis a la famĂ­lia i haver patit diabetis gestacional en altres embarassos. Aquest tipus de diabetis s’ha de tractar, ja que si no, pot donar problemes tant al nen com a la mare.

Les causes que provoquen la diabetis sĂłn diferents segons el seu tipus. En la diabetis tipus 1 es produeix una reacciĂł autoimmunitĂ ria; i sĂłn les defenses del mateix cos les que ataquen les cèl·lules que produeixen la insulina del pĂ ncrees. En el cas de la diabetis tipus 2, es tracta d’un procĂ©s multicausal i es relaciona amb alguns factors de risc: sobrepès i obesitat, sedentarisme, antecedents directes de diabetis, persones hipertenses i hiperlipèmia…

Els sĂ­mptomes que fan sospitar de diabetis sĂłn:

  • ProducciĂł excessiva d’orina.
  • SensaciĂł general de cansament.
  • Set excessiva.
  • Pèrdua de pes tot i menjar normal.

En la DM1 els símptomes són més sobtats i solen ser més greus, en canvi, en la DM2 són d’aparició lenta i progressiva.

Habitualment es diagnostica mitjançant una analítica amb control de glucosa en dejú; o també, en qualsevol moment del dia tenint en compte que els resultats es veuran influenciats per allò que s’hagi begut i menjat. Per a les embarassades es fa el test de tolerància de glucosa oral, que consisteix a beure un preparat de glucosa i fer una analítica una hora després. També hi ha un test que s’anomena hemoglobina glicosilada que és una forma de fer un seguiment del nivell mitjà de glucèmia dels darrers mesos mitjançant una analítica de sang.

Pel que fa al tractament, hi influeixen diversos aspectes, que cal tenir en compte: l’activitat física, l’alimentació i la medicació. Caminar, fer activitats dirigides o practicar algun esport són una bona forma de mantenir els nivells de glucèmia dins dels valors estimats, i a més a més; ajuden a mantenir un pes adequat, fet important per als que pateixen DM2. L’alimentació recomanada per a pacients que pateixen diabetis és evitar sucres, menjar aliments amb fibra i verdures i hortalisses, restringir greixos saturats i respectar àpats i horaris.

El tractament per la DM1 és la insulina, una hormona que s’ha d’administrar per via subcutània, i per la DM2, s’utilitzen fàrmacs hipoglucemiants i, si aquests són insuficients, pot ser necessària l’administració d’insulina.

La diabetis és una malaltia que requereix controls periòdics i un bon seguiment per part dels professionals de la salut per evitar possibles complicacions.

Des de Salut Solucions podem informar i treballar plegats per oferir una millor qualitat de vida a tots els que pateixen aquesta malaltia. Contacta’ns i demana hora!

Deixa una resposta

La teva adreça de correu no será publicada.